BOL vecht zich naar winst tegen WV-HEDW

() • 326 weergaven

Klik hier voor de wedstrijd in beeld door Ed Gootjes

BOL is er zaterdag in de thuiswedstrijd tegen WV-HEDW uit Amsterdam in geslaagd drie belangrijke punten te pakken. Daarmee werd WV, een concurrent in de onderste regionen van de vierde divisie A, op zes punten achterstand gezet. BOL toonde zo ook herstel na de in de week daarvoor verloren wedstrijd tegen Hoogland (1-5) en heeft zo reëel uitzicht op direct lijfsbehoud. BOL staat nu op plek 12 en heeft vier ploegen onder zich op de ranglijst. De nummers 15 en 16 degraderen direct, de nummers 13 en 14 spelen nacompetitie voor lijfsbehoud.
Om iets over half drie startte de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Michel Nijdeken uit Amersfoort. Het veld was ondanks de overvloedige regenval van de dagen ervoor, redelijk bespeelbaar, zij het aan de zijkanten wel wat zwaar. BOL nam de eerste tien minuten het initiatief en gaf WV geen ruimte. Dat resulteerde in enkele Broeker aanvalspogingen. Een daarvan leidde na tien minuten spelen tot een vrije trap halverwege de helft van WV. Timon Plak nam deze en slingerde de bal voor het doel van WV, die tussen twee verdedigers van WV op de grond viel. Jeroen Korver was attent en benutte deze buitenkans door de bal in de linkerbovenhoek te tillen: 1-0 voor BOL, een snelle voorsprong en een meevaller voor de thuisploeg.
WV moest even bekomen van deze treffer, maar geleidelijk werden de Amsterdammers sterker en werd BOL meer in het defensief gedrongen. Die defensie stond weer als een huis, onder leiding van keeper Romain de Jong, met de wingbacks Schouwink en Vos en in het centrum de gebroeders Rik en Mike Molenaar en Jeroen Korver. Veel kansen kreeg WV dan ook niet, een schot ruim over het doel en de ballenvanger daarachter, was het enige in eerste instantie. Oppassen was het wel voor de vrije trappen van WV, dat daarvoor in de persoon van Azzouz een echte specialist in huis heeft. Hij knalde uit een vrije trap van zeker 30 meter van de goal de bal hard via de buitenkant van de linkerpaal naast.
Even later was Jurre van Lingen dicht bij een doelpunt. Hij kon na een uitglijder van de doelman van WV net niet genoeg richting geven en de bal vloog naast. Het venijn van de eerste helft zat in de staart. Ruben Beentjes ging op avontuur aan de rechterkant van het veld en gaf bijna vanaf de achterlijn een prima voorzet. Deze werd via enkele tussenstations naar Jurre van Lingen gespeeld, die met een fraaie curve de bal in de rechterbovenhoek krulde: 2-0. Lang kon BOL niet genieten van deze weelde, want een minuut later leidde slordig balverlies van BOL op het middenveld een tegentreffer in. WV kon de ontstane man-meer situatie goed uitspelen en scoorde via aanvaller Correia.
Beide ploegen kregen in de resterende minuten voor rust nog een kans op een doelpunt, de grootste daarvan was voor BOL. Na een uitstekende aanval kwam Ruben Beentjes vrij voor de keeper, op een meter afstand kon die de volley van Ruben toch nog keren. In de aanval daarop van WV was de spits van de Amsterdammers met een omhaal bijna trefzeker, de bal ging net links van de goal naast. Ruststand 2-1.
Snel in de tweede helft kreeg BOL twee tegenvallers te verwerken. Na tien minuten moest aanvoerder Timon Plak al geblesseerd het veld verlaten, Jeroen Korver nam zijn band over. Alsof die ongeluk bracht, raakte ook hij snel daarna geblesseerd aan zijn enkel, nadat hij ongelukkig terecht was gekomen. Ook hij moest de wedstrijd staken. De vervangers voor beide spelers waren Lex Duijs en Yannick Klaver.
De weer onvermoeibare Daniël Vos was met een schot waarbij de bal de kruising raakte, even later dicht bij de 3-1. Die kwam toch op het bord na twintig minuten te hebben gespeeld en de twee net ingevallen spelers van BOL speelden daarbij een belangrijke rol. Bij een ingooi voor BOL op de helft van WV lette de WV-verdediging even slecht op, een snelle combinatie leidde tot balbezit voor Yannick Klaver, die de bal goed breed gaf op Lex Duijs. Hij kon vrij doorgaan op de keeper van WV en liet deze kansloos: 3-1. BOL kwam daarmee weer op een ruimere marge van twee doelpunten voorsprong. Net als in de eerste helft was die van korte duur. Een makkelijk gegeven vrije trap, een schouderduw van een verdediger van BOL werd als overtreding beoordeeld door scheidsrechter Nijdeken, leidde de goal in. Opnieuw Azzouz vuurde de bal hard de doelmond in, Romain de Jong kon die maar half verwerken en bij de tweede paal stond Correia namens WV klaar om de bal alsnog in het doel te koppen: 3-2. Daarmee was de spanning helemaal terug. BOL moest nu tot het uiterste gaan om de Amsterdammers van verdere doelpunten af te houden. Een redding op de lijn van Rik Molenaar voorkwam de gelijkmaker, toen keeper Romain de Jong was omspeeld en Rik met een sliding de bal nog tot corner kon verwerken. Hij oogstte met deze actie applaus van het BOL-publiek. Het bleek ook de beste kans voor WV te zijn geweest. BOL verdedigde met man en macht en van een goed groen-wit getinte aanval was geen sprake meer. Maar wat WV ook probeerde, de verdediging van BOL gaf geen krimp, tot groeiend ongenoegen van de Amsterdammers, die dat ook duidelijk hoorbaar afreageerden op elkaar. Ook in de ruim meegetelde extra tijd van vijf minuten werd WV niet meer gevaarlijk. Vlak voor 16.30 uur floot scheidsrechter Nijdeken de wedstrijd af. BOL boekte door met hart en ziel te strijden een belangrijke overwinning. In de nog resterende vier wedstrijden moet blijken of BOL de huidige positie kan behouden of wellicht verbeteren, om zo het vierde divisieschap te verlengen. De eerste van die vier wedstrijden vindt op 4 mei plaats in Hoorn tegen Hollandia. Vanwege Dodenherdenking is de aanvangstijd van deze wedstrijd vervroegd naar 14.00 uur.