BOL ziet goede spel niet beloond en verliest ruim

() • 339 weergaven

Klik hier voor de wedstrijd in beeld met dank aan Ed Gootjes

BOL heeft de uitwedstrijd tegen koploper Ajax (am) met ruime cijfers verloren: 4-0.
Op sportpark De Toekomst was een flinke, getalsmatig ongeveer een klaslokaal kunnen vullende, vertegenwoordiging vanuit Langedijk naar Duivendrecht getogen om BOL te steunen, daarmee de aanhang van de thuisclub numeriek overtreffend. Op het hoofdveld was het drukker, daar betwistten de JO18’s van 010 en 020 in “de klassieker” wie er de sterkste was (dat bleek, niet verrassend, natuurlijk 020 te zijn). Een veld verder vond het treffen tussen BOL en Ajax plaats in een wat minder aansprekende ambiance en op een stroef kunstgrasveld. De wedstrijd ging het eerste deel gelijk op. Ajax zette in het begin even aan, kreeg een goede kans (bal van dichtbij over het doel geschoten), daarna nam BOL het spel meer in handen en kwam BOL ook een paar keer gevaarlijk door. Met de beslissingen van het arbitrale trio was BOL niet altijd even gelukkig. De vrije trappen voor Ajax werden gemakkelijk gegeven, de gele kaarten voor BOL evenzo. Na ruim 30 minuten spelen maakte Jack Schoon een overtreding volgens de arbiter (dat was dan wel een hele lichte), net buiten de 16 meter. Daarvoor had Ajax al enkele vrije trappen mogen nemen van ongeveer deze afstand, maar ditmaal lag de bal in ideale positie, recht voor het doel van BOL. De nummer 8 van Ajax schoot de bal fraai in de linkerbovenhoek en zette Ajax zo op voorsprong. BOL bleef daarna redelijk voetballen en probeerde al combinerend met name via de vleugels gevaar te stichten. Dat lukte vooral via de rechterkant waar Lex Duijs een aantal keer goed doorkwam. Benadeeld werd BOL bij een kansrijke aanval, toen de assistent vlagde voor buitenspel, maar dat deed voor twee spelers van BOL die niet meededen aan het spel. De over links diepgaande Ruben Beentjes kreeg de bal aangespeeld, kwam overduidelijk van achter zijn man wat ook de scheidsrechter had moeten zien, maar niettemin besloot hij het foutieve signaal van zijn assistent te honoreren. Het leverde veel onmin op in het veld en ook bij het doorgaans rustige BOL-publiek en illustreerde de ongelukkige wedstrijd die de scheidsrechter floot. Vlak voor rust leek BOL toch te scoren, maar uit de inzet van Mike Molenaar werd de bal door de keeper van Ajax met een uitstekende reflex uit de hoek getikt.
Daarmee was de koek voor rust nog niet op. Lex Duijs had, mede door het kunstgras wellicht, op eigen helft even ruzie met de bal en verloor deze, wat leidde tot een dodelijke counter van Ajax. De overname was bliksemsnel, de pass op de diepgaande Ajax-aanvaller Danso evenzo, die alleen afgaand op keeper Romain de Jong deze kansloos liet en de 2-0 scoorde, tevens de ruststand. Een domper voor BOL, in plaats van de gelijkmaker werd de achterstand zo juist vergroot.
BOL zette Ajax meteen na de rust waar het kon onder druk. Na tien minuten leek dit offensief succesvol. Daniël Vos werd na een soepel lopende aanval vrijgespeeld en kon alleen doorgaan op de keeper. Helaas strandde zijn poging, het schot werd knap door de Ajax-keeper gekeerd, waarmee ook het verschil deze middag werd geïllustreerd tussen de thuisploeg en BOL. Net voor rust was Ajax in een identieke situatie wel doeltreffend geweest. Die doeltreffendheid kreeg halverwege de tweede helft een vervolg. De bal werd niet goed uitverdedigd door BOL en deze kwam terecht bij een vrijstaande aanvaller van Ajax. Vanaf de rechterkant bediende hij een volkomen vrijstaande medespeler, die de bal van dichtbij het doel simpel kon inkoppen. Daarmee was het 3-0 en de wedstrijd gespeeld.
Het werd zelfs nog 4-0 omdat de ruimte die BOL weg gaf achterin, goed werd benut door Ajax. De diepe bal werd door oud-Langedijker Bitter op waarde geschat en alleen voor Romain de Jong gekomen, maakte hij geen fout.
Het pleitte voor BOL dat het probeerde nog een tegentreffer te produceren. Timon Plak had daarvoor twee keer een goede kans, de tweede keer na een fraaie combinatie. Ook Jeroen Korver kreeg een uitstekende kopkans, maar mikte de bal net voorlangs het doel. Het mocht deze middag niet lukken en omdat Ajax de kansen die het kreeg wel benutte, was de overwinning terecht. BOL droop teleurgesteld af en moet zich voor het vervolg vasthouden aan het getoonde spel. Dat was in fases zeker niet minder dan dat van de koploper. Er komen nog voldoende wedstrijden om dat spel ook in resultaat om te zetten. Dat kan komende zaterdag al tegen Hollandia Hoorn dat naar Broek op Langedijk komt, een regionale derby dus. Aanvang zoals altijd 14.30 uur.