BOL troeft Hollandia in slotfase af

() • 327 weergaven

Klik hier voor de wedstrijd in beeld van onze huisfotograaf Ed Gootjes

Klik hier voor de wedstrijd in beeld van onze gastfotograaf Siem Besseling

Zaterdag heeft BOL de eerste van drie wedstrijden die de komende maanden tegen HVV Hollandia worden gespeeld, gewonnen. In het laatste deel van de wedstrijd maakte BOL het verschil door tweemaal te scoren.
Het was eindelijk weer eens aangenaam toeven langs de lijn, met een vriendelijk voorjaarszonnetje en een er onberispelijk bij liggend A-veld als strijdtoneel. Scheidsrechter Raymond Meilink had, komende uit Enter (Overijssel), een eind moeten rijden om in Broek op Langedijk te komen fluiten. BOL toonde na het eerste fluitsignaal meteen dadendrang en was al in de eerste minuten een paar keer gevaarlijk. Het spel van BOL oogde fris en energiek. Hollandia was na zeven minuten spelen in een van de eerste aanvallen even dreigend, een venijnig schot van een aanvaller kon door Romain de Jong worden gekeerd. Daarna kreeg BOL weer de overhand. Met name via de rushes van Timon Plak werd de verdediging van Hollandia keer op keer op de proef gesteld. Uit zo’n aanval kreeg Jack Schoon na ongeveer 20 minuten te hebben gespeeld een dot van een mogelijkheid, van dichtbij het doel schoot hij de bal echter te wild, over het doel. Hollandia kreeg een mogelijkheid toen de spits alleen op Romain de Jong kon doorgaan, maar hij bij het trachten te omspelen van de keeper de bal te snel inschoot en Romain bekwaam kon redden. Daarna was het weer BOL dat de overhand kreeg. Keer op keer werd geprobeerd de bal snel van posities rond te laten gaan, om zo de ruimte te vinden om Hollandia te verrassen. Die ruimte werd eens gevonden aan de rechterkant en Lex Duijs kreeg alle gelegenheid om door te breken. In plaats van zelf af te ronden, plaatste hij de bal voor het doel en kon die nog worden verdedigd. Even later was er na een lange aanval van BOL een goede schietkans voor Daniël Vos, zijn inzet was te zacht om de keeper van Hollandia te verrassen. De laatste en grote kans voor de rust was weer voor Hollandia. Een dieptebal werd door de BOL-verdediging verkeerd beoordeeld en gaf een Hollandia speler de kans alleen op het doel van BOL af te gaan, zijn schot was slordig en de bal ging naast het doel. Daarmee werd een levendige eerste helft doelpuntloos afgesloten.Een tegenvaller voor BOL was dat Timon Plak in de tweede helft niet verder kon wegens een blessure. Voor hem kwam Tom de Groot in het veld en hij deed dat verdienstelijk. BOL hanteerde in de tweede helft een wat andere strijdwijze, vaker werd voor de lange bal gekozen in plaats van het vertrouwde combinatiespel. Het maakte het spelbeeld rommeliger, want Hollandia kon aanvallend geen potten breken en was vaak onzorgvuldig in de passing. Slechts eenmaal kreeg de aanvoerder van Hollandia een schietkans, in de draai miste hij het doel van BOL. Voor het overige had BOL het in verdedigend opzicht prima voor elkaar. Grote kansen kreeg ook BOL niet. Het meeste gevaar ontstond na een als voorzet bedoelde inzet van Jurre van Lingen, de bal draaide gevaarlijk in het doel en de lange keeper van Hollandia kon de bal net over de lat tikken. Er was veel strijd over en weer en beide ploegen gunden elkaar weinig ruimte. Het meeste balbezit bleef voor BOL, met name via de flanken werd geprobeerd gevaar te stichten via de opkomende vleugelverdedigers Thimo Schouwink en Lex Duijs. Zo verstreek de tweede helft en het leek alsof het op een gelijkspel uit zou draaien. Een overtreding op Jack Schoon net buiten de 16 meter van Hollandia leidde met nog een kwartier te spelen tot een vrije trap voor BOL. Zowel Jack Schoon als Jurre van Lingen posteerden zich achter de bal en waar Hollandia wellicht de linker van Jack verwachtte, was het Jurre die met zijn rechterbeen de bal fraai om de Hollandia-muur in de linkerhoek knalde en BOL op voorsprong bracht. Hollandia moest nu wel komen, maar BOL hield stand en kreeg in de tegenstoot meer ruimte om de Horinezen verder pijn te doen. Daniël Vos, aan wie de Hollandia-verdediging de hele wedstrijd de handen vol had, zette een fraaie actie in, maar verzuimde in plaats van de bal af te geven zelf te schieten, zonder succes. Vijf minuten na de 1-0 viel ook het tweede doelpunt voor BOL. Jurre van Lingen onderschepte de bal op het middenveld en zette aan de rechterkant een sprint met de bal in. De verdedigers van Hollandia waren niet op tijd terug en Jurre speelde keurig op tijd de mee opgekomen Daniël Vos aan, die alleen voor de keeper de bal langs de keeper in het doel plaatste. Daarmee zat BOL in een zetel. In de resterende tijd en de bij getelde extra tijd kon Hollandia geen gevaar meer stichten. Net voor 16.30 uur floot de goed leidende scheidsrechter Meilink af. BOL boekte na twee nederlagen op rij een belangrijke overwinning, waarmee het de laatste twee directe degradatieplekken heeft verlaten. Bijzonder is het dat Hollandia al heel snel, dinsdag 12 maart, opnieuw de tegenstander is van BOL, nu voor de districtsbeker. Deze wedstrijd wordt gespeeld in Hoorn, aanvang 20.00 uur. Komende zaterdag speelt BOL weer thuis, dan tegen sv Huizen, aanvang 14.30 uur.