BOL vecht zich in slotfase naast AFC ‘34

() • 336 weergaven

(De wedstrijd in beeld, met dank aan Ed Gootjes)

De derby tussen AFC ‘34 en BOL is geëindigd in een puntendeling: 1-1. Lang keek BOL aan tegen een in de eerste helft opgelopen 1-0 achterstand, maar vlak voor tijd wisten de Broekers toch nog de verdiende gelijkmaker te produceren. Onder leiding van scheidsrechter Brinkman werd er op het Jan Ory Voetbalcomplex aan de Robonsbosweg in Alkmaar om iets over 15.00 uur afgetrapt, eindelijk weer eens onder goede weersomstandigheden. De derby had heel wat toeschouwers naar de Robonsbosweg gelokt en zij zagen in de eerste helft een gelijk opgaande wedstrijd. Aanvankelijk toonde AFC ‘34 wat meer initiatief en probeerde de Alkmaarse ploeg, zodra dit ook maar kon, via diep gespeelde ballen de snelle vleugelspelers te bedienen. Een afstandsschot waarbij de bal ruim over het doel van Romain de Jong ging, was het belangrijkste Alkmaarse wapenfeit in die periode. BOL kwam na twintig minuten spelen beter in de wedstrijd en liet af en toe fraai combinatievoetbal zien. Een snelle aanval van BOL over de linkerkant werd vlak voor de 16 meter onreglementair gestuit. Uit de vrije trap die volgde, had Ruben Beentjes pech dat zijn goed ingeschoten bal via de lat uit de doelmond verdween.
Beide ploegen bleven elkaar over het hele veld fel en in een hoog tempo bestrijden, wat maakte dat het spel er soms wat chaotisch uitzag met nogal wat balverlies over-en-weer. Uitgespeelde kansen waren er nauwelijks. Het doelpunt voor AFC na een half uur spelen viel dan ook onverwacht. De fysiek sterke spits van AFC ‘34 vocht op de achterlijn een duel uit met meerdere verdedigers van BOL en kon in de kluts de bal nog voor het doel krijgen. Die viel enigszins gelukkig voor de voeten van Sprenkeling van de thuisploeg. Hij reageerde alert en tilde de bal met een halve volley in het doel van BOL: 1-0.
De mooiste aanval van BOL volgde ongeveer vijf minuten na deze treffer. Het was uit die aanval Timon Plak die met een prachtige steekbal Thimo Schouwink vrij speelde. Vanuit een lastige hoek kwam hij vrij voor de keeper, passeerde deze ook met een lage schuiver, maar de bal verdween net aan de voor BOL verkeerde kant van het doel. Daar stelde AFC een even fraaie aanval tegenover toen niet veel later de bal op eigen helft werd veroverd en een aanval over diverse schijven aan de linkerkant op werd gezet. De uiteindelijk voorgegeven bal werd door een speler van AFC ‘34 over het doel van BOL geschoten. De stand bij rust was derhalve 1-0.
Ongewijzigd begon BOL aan de tweede helft. BOL nam meer initiatief en had vaker de bal dan de thuisploeg, die loerde op de counter. Eenmaal leek dat te lukken, toen een speler van AFC ‘34 vrij voor het doel van BOL kwam en scoorde, hij stond daarbij echter buitenspel en derhalve werd het doelpunt afgekeurd. BOL zette de ene na de andere aanvalspoging op, maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van AFC ‘34. De voorzetten vanaf de zijkanten kregen meestal geen vervolg. Eenmaal kon Daniël Vos de bal koppend net niet in het doel krijgen en de corners die BOL afdwong, werden telkens door AFC verdedigd. Met twee wissels halverwege de tweede helft probeerde trainer Erwin Tump de wedstrijd toch nog een andere wending te geven. Bas Jonker en Piet Halman kwamen in het veld voor Daniël Vos en Tom de Groot. Langzamerhand werden de aanvallen van BOL inderdaad dreigender. Een scherp voor het doel geplaatste vrije trap van Timon Plak kon net niet doeltreffend worden verlengd door Jack Schoon en even later leidde een voorzet van links, eveneens van Timon Plak, tot nieuw gevaar voor het doel van AFC ‘34, nu kon de bal net niet worden ingekopt. Zo leek het met het naderende eindsignaal erop dat het voor BOL een wedstrijd van “net-niet” zou worden. Maar met nog enkele minuten te gaan viel toch de gelijkmaker. Bas Jonker zette vanaf de rechterkant de bal voor het doel, die vervolgens, nog licht getoucheerd door Rik Molenaar, vrij gelukkig achter de keeper van AFC ‘34 verdween. Gelukkig tot stand gekomen, maar zeker verdiend gezien het wedstrijdbeeld. AFC ‘34 probeerde vervolgens in de weinige resterende minuten toch nog de winst te pakken en zette in op de aanval. Het kreeg nog een kans, een schot net buiten de 16 meter vloog gelukkig voor BOL over de goal. Helaas ontaardde het tot dan toe sportieve duel in de royaal berekende extra tijd. Een speler van AFC ‘34 maakte een natrappende beweging naar een op de grond liggende speler van BOL. Het tumult dat daarna ontstond, met spelers van beide ploegen en zelfs van de bank gekomen reservespelers die elkaar in de haren vlogen, kennen we van wedstrijden op de televisie en was weinig verheffend. Met rood voor de speler van AFC ‘34 die natrapte en nog enkele gele kaarten, kon de goed leidende scheidsrechter Brinkman de zaak weer tot bedaren brengen. De twee minuten die hij nog door liet spelen, brachten geen verandering meer in de stand. Daarmee eindigde het duel in een gelijke stand, een uitslag die, zo waren de meeste toeschouwers het na afloop met elkaar eens, de krachtsverhoudingen van vandaag goed weerspiegelde. Komende zaterdag 3 februari speelt BOL thuis, dan komt JOS Watergraafsmeer uit Amsterdam op bezoek. Aanvang 14.30 uur.