BOL sluit eerste deel van de competitie winnend af

() • 460 weergaven

(Klik hier voor de wedstrijd in beeld mogelijk gemaakt door Ed Gootjes)

Het is BOL zaterdag gelukt de drie winstpunten in Langedijk te houden. Tegenstander Hoogland werd ver in de tweede helft alsnog met een 2-1 verlies teruggestuurd naar Amersfoort, waarvan de gemeente Hoogland deel uitmaakt. De wedstrijd stond onder leiding van een arbitraal trio, geleid door scheidsrechter Bjorn Kuiper (niet de bekende supermarkthouder) uit Vaassen. Hij zou zijn handen vol hebben aan het leiden van de wedstrijd, want de gemoederen raakten over-en-weer af en toe wel wat verhit. Van meet af aan was er strijd en het was het bezoekende Hoogland dat het initiatief nam. De Utrechters voetbalden makkelijker dan BOL en werden snel gevaarlijk met enkele corners en vrije trappen. Al uit de tweede corner scoorde Hoogland ook, de BOL-verdediging keek toe hoe de ervaren verdediger Mohammed al Haydar namens Hoogland ongehinderd kon intikken. Zo stond BOL al na enkele minuten op achterstand. Hoogland volhardde in agressief spel, speelde op het randje van het toelaatbare en liet de verdediging van BOL nauwelijks tijd om op te bouwen. Dit leidde tot nog een paar gevaarlijke situaties voor het doel van BOL. Tot tweemaal toe kon ternauwernood worden ingegrepen bij dreigende situaties, die overigens werden veroorzaakt door slordigheden van BOL zelf. Na ongeveer een kwartier liet BOL in aanvallend opzicht van zich horen. Een snelle aanval leidde tot een schietkans voor Ruben Beentjes, zijn schot miste precisie en de bal ging naast het doel. Hoogland kreeg nog enkele corners te nemen en was mede door de lengte in de ploeg steeds gevaarlijk. Gelukkig had Romain de Jong er goed het oog in en was hij bij de  hoog voor het doel geplaatste ballen steeds de betrouwbare sluitpost die hij al zo vaak was. In het tweede deel van de eerste helft kwam BOL beter in het spel. Dit leidde tot enkele kleinere kansen en een grote. Die was voor Timon Plak, die was vrijgespeeld en van net buiten de 16 meter kon schieten, helaas miste zijn schot ook precisie. Even later volgde op een strakke voorzet van rechts van Lex Duijs bijna een eigen doelpunt van Hoogland, de keeper kon de bal die door een eigen speler was ingekopt, nog net uit het doel werken. Het was de opmaat voor de treffer die even later toch viel voor BOL. Een fout in de verdediging van Hoogland stelde Ruben Beentjes in staat te schieten. Hij probeerde de bal met een lob in het doel te plaatsen, die net voor of net achter de doellijn weg werd gewerkt. De assistent gaf met een vlagsignaal aan dat dit achter de lijn was geweest en dit signaal werd gehonoreerd, hetgeen de gelijkmaker betekende. Die viel vlak voor rust en was een opsteker voor BOL.
In de tweede helft had BOL het windvoordeel van de opstekende zuidwester, die de ondanks het waterkoude weer in behoorlijke aantallen opgekomen toeschouwers bij tijd en wijle deed “lidderen”. Aan het spel kon men zich echter weer warmen, want ook de tweede helft was het aanzien alleszins waard, met een steeds sterker wordend BOL. Niettemin was de eerste kans voor Hoogland. Een snelle aanval over links direct vanaf de aftrap kon gelukkig net niet van een afronding worden voorzien, toen een aanvaller van Hoogland de voorgegeven bal naast het doel schoof. Dat was ook meteen het laatste noemenswaardige aanvallende gevaar van Hoogland. BOL nam het heft in handen en zou dat de hele tweede helft houden. Aanval na aanval zette BOL op en Hoogland stelde er weinig meer tegenover, waarbij de verdediging van BOL telkens goed ingreep indien nodig. De aanvallen van BOL leidde tot enkele corners en halve en hele kansen. Zo had een ziedend schot van Thimo Schouwink een beter lot verdiend, de bal knalde via de lat net over het doel. Na enkele halve kansen leek Jurre van Lingen de 2-1 voor BOL te maken, maar in vrije positie voor het doel schoot hij de bal net naast. Uit corners en vrije trappen stichtte BOL ook gevaar, maar steeds was er een verdediger van Hoogland die er nog tussen zat en eenmaal toucheerde de bal nogmaals de lat. Met enkele wissels wilde trainer Erwin Tump nieuwe energie in de ploeg brengen. Tom de Groot, die na een moeilijk begin zich uitstekend herstelde en een goede wedstrijd voetbalde, werd vervangen door Rik Molenaar Even later kwam ook Bas Jonker in het veld in de plaats van Jurre van Lingen, die terug kon zien op een goede wedstrijd, maar inmiddels ook geel op zak had. Het beeld bleef in het laatste deel van de wedstrijd onveranderd, Hoogland was onmachtig en BOL dicteerde de wedstrijd, maar leek de code om de verdediging van Hoogland te kraken, niet te kunnen vinden. Een slotoffensief leidde tot enkele corners voor BOL. Uit een daarvan kon de verdediging van Hoogland de bal wel wegwerken, maar belandde die voor de voeten van de op de rand 16 meter staande Thimo Schouwink. Met een prachtige wreeftrap joeg hij de bal achter de kansloze keeper Bruins van Hoogland. Zo zette hij BOL vlak voor tijd op een 2-1 voorsprong en was het voor hem persoonlijk een goedmaker, na zijn eerdere pegel tegen de lat. De voordelige marge gaf BOL in de resterende tijd niet meer weg. Na vier minuten extra tijd te hebben bijgeteld, floot de goed leidende scheidsrechter Kuiper af. BOL boekte zo een belangrijke en gezien de tweede helft, zeker ook verdiende winst. BOL staat nog vijftiende, maar heeft de ploegen die daar net boven staan, waaronder Hoogland, weer in het vizier.Dat is voor de nu intredende winterstop een prettige wetenschap en het biedt perspectief voor de wedstrijden daarna. De eerste daarvan is weer een thuiswedstrijd, op 20 januari a.s. Dan is de tegenstander ARC.