HBC – BOL

() • 341 weergaven

BOL verliest van HBC na lang uitzicht te hebben gehad op meer

Op een kille zaterdagavond heeft BOL in de uitwedstrijd tegen koploper HBC het moeten afleggen: 2-0 voor de thuisploeg. Een gelijkspel behoorde echter lang tot de mogelijkheden en daar kreeg BOL in extremis een uitgelezen mogelijkheid voor, die helaas niet werd benut. HBC kon vervolgens in de extra tijd de ruimte benutten die BOL noodgedwongen achterin moest weggeven en kon zo de tweede treffer aantekenen, een treffer overigens met een flinke zweem van buitenspel. De wedstrijd startte op de onmogelijke tijd van 18.00 uur onder leiding van scheidsrechter M. ter Velde. De eerste tien minuten verliepen zonder veel kansen. Langzamerhand probeerde HBC de druk op de defensie van BOL te vergroten. Het was jammer dat al na een kwartier spelen een foute pass in de verdediging van BOL het doelpunt voor HBC inleidde. Een aanvaller van HBC werd in staat gesteld de verkeerd gespeelde bal makkelijk te onderscheppen en hij kon die vervolgens hard in het doel jagen: 1-0. Het doelpunt was het startsein voor HBC om het tempo nog verder te verhogen. BOL hapte naar adem en slaagde er maar moeizaam in de bal nog lang in de ploeg te houden. De door de optredende gladheid op de wegen inmiddels afgekondigde “code oranje”, gold vanaf dat moment ook voor BOL. Overal leken de in oranje shirts gehulde HBC-spelers op te duiken en nergens kreeg BOL de gelegenheid de bal rustig rond te spelen. Dat leidde tot diverse gevaarlijke situaties voor het doel van BOL. Uit enkele corners kon de bal telkens maar moeizaam worden weggewerkt en uit een vliegend schot als besluit van een soepele HBC-aanval vloog de bal net naast. Ook werd er nog een doelpunt afgekeurd van HBC toen een speler vallend de bal in het doel kopte, maar dit in buitenspelpositie deed. Na een half uur spelen luwde de aanvalsdrift van HBC wat en kreeg BOL meer controle. Er kwam voor BOL ruimte om ook aan aanvallen te denken. Eenmaal was BOL gevaarlijk toen een inzet van een speler van BOL ternauwernood van de doellijn kon worden gekeerd door de HBC-verdediging. De stand bleef 1-0 voor HBC en met die stand gingen beide ploegen de rust in. Het beeld van een meer gelijkwaardige strijd werd in de tweede helft voortgezet. HBC slaagde er niet meer in om de druk erop te houden en BOL kwam beter in het spel. Al snel kreeg Jack Schoon een kans, maar hij werd ten val gebracht, zonder dat de scheidsrechter daar een overtreding in zag. Niet veel later speelde Daniël Vos vanaf de achterlijn Jack Schoon vrij, zijn inzet ging via een been van een tegenstander naast het doel. HBC stelde er aanvallend niet heel veel meer tegenover. De verdediging van BOL greep telkens goed in tegen de fysiek sterke aanvallers van de thuisploeg. Zo bleef het spannend wie er als winnaar uit de strijd zou komen. Een wat lukrake lob van alweer Jack Schoon vloog tot opluchting van de boomlange keeper van HBC net over zijn doel. Inmiddels waren er diverse wissels bij BOL ingebracht. Ruben Beentjes werd vervangen door Jord Kos en tien minuten voor het einde werden de licht geblesseerde Timon Plak en ook Tom de Groot vervangen door de van een blessure herstelde Piet Halman en door Bas de Jong. BOL drong meer en meer aan en moest achterin ruimte weggeven. Bijna leidde dit tot een tweede treffer voor HBC, maar de (ook ingevallen) no. 20 van HBC schoot na een vlotte aanval de bal in vrije positie ver naast het doel. Even later baarde dezelfde speler opzien door uit stand een pegel van afstand los te laten die met veel moeite door keeper Romain de Jong uit de hoek kon worden getikt. De strijd bleef intens en BOL zette met de verse krachten en fel gecoacht door trainer Erwin Tump nogmaals aan. Dat leek in de 90-ste minuut toch nog tot succes te leiden. Bas de Jong mocht over de rechterkant oprukken en zette de bal strak voor het doel van HBC, waar de inkomende Piet Halman zijn pantoffel achter de bal zette. Hij schoot die echter niet resoluut genoeg in en schonk daarmee de keeper van HBC de kans om met een reflex de bal nog te keren, daarmee zijn ploeg voor puntenverlies behoedend. BOL drong nog meer aan en gaf zo veel ruimte weg, dat HBC een minuut later daarvan kon profiteren. Een speler van HBC kon alleen doorgaan, al leek hij dit in riante buitenspelpositie te doen, de assistent deed alsof zijn neus bloedde. Deze kans werd wel benut, de aanvaller rondde doeltreffend af, tot opluchting en vreugde van het thuispubliek: 2-0.Daarmee trok BOL toch weer aan het kortste eind, waar er lang meer in had gezeten. De veerkracht, het goede spel in met name de tweede helft en de getoonde vechtlust die BOL toonde, kunnen echter als houvast mee worden genomen voor de komende duels. Dat zal, als de weersomstandigheden het toelaten, nog twee maal zijn tot de korte winterstop. Zaterdag a.s. ontvangt BOL thuis Purmersteijn. Aanvang 14.30 uur. De week erop volgt eveneens thuis dan het inhaalduel tegen Hoogland.