BOL wint in regio-derby van Zwaluwen ‘30

• 103 weergaven

In Hoorn troffen zaterdag twee regiogenoten en meest noordelijk gelegen verenigingen in de eerste klasse A elkaar. Zowel thuisploeg Zwaluwen ’30 als BOL hadden van de vier gespeelde wedstrijden er twee gewonnen en twee verloren, waarbij Zwaluwen de week
ervoor een pak slaag had gekregen van WV-HEDW (7-0 verlies). Zwaluwen was uit op sportieve revanche en BOL moest daar vandaag het slachtoffer van worden, BOL had de voorgaande twee wedstrijden verloren en wilde daar natuurlijk tegen Zwaluwen een beter vervolg aan geven. Bij aanvang van de wedstrijd, die onder leiding stond van de ons bekende scheidsrechter Akkaya uit Amsterdam, leek de Hoornse ploeg meteen orde op zaken te willen stellen. In het eerste kwartier kwamen de Horinezen een paar keer gevaarlijk voor het doel van BOL, met name via aanvallen over de linkerkant, waar de vlugge linksbuiten de BOL-verdedigers een paar keer te snel af was. Gelukkig voor BOL had Zwaluwen vandaag een probleem met de nauwkeurigheid en bleven doelpunten uit. Na dit begin dat voor Zwaluwen was, kreeg BOL
meer vat op het spel van zijn tegenstander. Na twintig minuten was er een grote kans voor Timon Plak, die goed was vrijgespeeld door Martijn Ton en alleen op de keeper af kon gaan. Tot tweemaal toe was er de kans te scoren, maar de bal kon door de keeper uiteindelijk tot
corner worden verwerkt. Gedurende de rest van de eerste helft vielen er weinig hoogtepunten te noteren. Zowel Zwaluwen als BOL grossierden in balverlies en veel passes kwamen niet aan. Duels werden vooral op het middenveld uitgevochten en kansen bleven
uit. Een uitzondering daarop na ongeveer 40 minuten spel toen een dieptepass die Jack Schoon gaf Thimo Schouwink bereikte. Deze werd door Thimo knap en doeltreffend van een vervolg voorzien, door de bal vanuit een moeilijke hoek langs de keeper te prikken. Helaas
had de grensrechter van Zwaluwen buitenspel gesignaleerd, daarom geen doelpunt voor BOL. Vlak voor rust liet ook Zwaluwen nog een keer van zich horen via de nummer zes, die zich fraai vrij speelde van zijn tegenstander en het strafschopgebied van BOL in kon stomen.
Gelukkig was de uit zijn doel gekomen Melvin Habets attent en kon hij de ingeschoten bal keren.
Zonder wijzigingen in de opstelling begon BOL aan de tweede helft en BOL deed dat beter dan Zwaluwen. BOL nam meer het initiatief en probeerde via de flanken de ruimte te zoeken die de verdediging van Zwaluwen liet. Na een kwartier slaagde deze opzet. Timon Plak werd
op rechts aangespeeld en Timon verplaatste de bal naar de op de linkerkant vrijstaande Danny Konijn. Danny legde de bal weer breed op de mee opgekomen Bas Jonker, die van ruim buiten de 16 meter een zondagsschot produceerde en de bal fraai in de rechterbovenhoek liet ploffen. Een prachtige goal na een al even mooie aanval en een welkome opsteker voor BOL. Met nog een half uur te gaan zou men verwachten dat Zwaluwen nu furieus ten aanval zou trekken, maar de ploeg leek verlamd door de tegengoal. Er vielen, totdat de extra tijd inging, eigenlijk niet of nauwelijks serieuze aanvallen van Zwaluwen te noteren. Voorzetten gingen achter en schoten, als ze al kwamen, gingen over of ver naast. BOL daarentegen kreeg doordat Zwaluwen moest komen, meer ruimte om in de tegenaanval te proberen de voorsprong uit te breiden. Dat lukte na ongeveer een half uur te hebben gespeeld, toen Danny Konijn door Jack Schoon werd aangespeeld in de 16 meter van Zwaluwen. Uit een moeilijke hoek kon Danny toch het doel van Zwaluwen onder vuur nemen. De keeper kon de bal nog keren maar niet klemvast en weer was het Bas Jonker die in de kluts de bal uiteindelijk over de lijn kon drukken en BOL zo aan een 0-2 voorsprong kon helpen. Voor Bas overigens (volgens de site “Voetbalnederland”) zijn 25-ste doelpunt in dienst van BOL. Gefeliciteerd ermee en op naar de 50 Bas! Met die voorsprong en nog tien minuten te gaan, leek BOL de overwinning binnen te hebben. Dat lukte ook omdat, zoals gezegd, Zwaluwen er niet in slaagde gevaarlijk te worden voor het doel van BOL. Pas in de door blessurebehandelingen en ingebrachte
wisselspelers benodigde extra tijd van vijf minuten was Zwaluwen nog een keer dreigend, toen de bal van dichtbij werd ingeschoten. Keeper Melvin Habets redde echter prachtig door met een reflex de bal uit de linkerhoek te tikken. Zo kon hij de voor een keeper altijd prettige
“nul” vasthouden en boekte BOL een overwinning, die de ploeg weer wat doet stijgen op de ranglijst. Een mooie teamprestatie van de mannen van trainer Erwin Tump. Volgende week wacht in Broek op Langedijk een nieuwe en voor BOL onbekende
tegenstander, als Honselersdijk naar Broek komt. Deze ploeg is na vijf gespeelde wedstrijden nog puntloos en (dus) hekkensluiter. Geen reden tot onderschatting, want gebleken is wel dat in deze klasse de krachtsverschillen klein zijn. Komt het volgende week
weer zien, aanvang zoals altijd om 14.30 uur!