“De Vijfde Colonne” in het zonnetje!

() • 173 weergaven

Het wordt tijd voor een flinke schouderklop voor de VIJFDE COLONNE. Er wordt ongelooflijk veel werk verricht en verzet door deze vijfde Colonne. Guus Leegwater, Peter Slot, Jan Boeijer, Klaas de Kroon, Han Peters, Jan Visser, Jan Slot, Henk Wagenaar, Koos Timmerman, Hans Engel, Andre Kouwen, Jan Boon, Ed Gootjes, Rens P Huibers, Siem Vooys, Egbert Poelman, Gerrit Strijbis, Frank Adams. En dan niet te vergeten de mannen van het eerste uur die helaas niet meer in ons midden zijn: Ome Dirk Schoon, Jaap Rook, Jaap Ivangh , Joop Berkhout, Jaap Kostelijk. En uiteraard al degenen die in de achterhoede hebben bijgedragen aan de csv BOL.

Wat betekent “De Vijfde Colonne”: Na enige gesprekken met ouderen uit de tijd van de tweede wereldoorlog kwam ik er pas achter. De Vijfde Colonne was en is soms nog een geselecteerde groep militairen die als “burgers” achter de gevechtslinie op zoek gaan naar contacten en informatie over de plannen van de vijand. Stil en geheim werk dat nog steeds voorkomt in Azië, Rusland en Amerika en Afrika en uiteraard ook in Europa. Ome Dirk en Jaap Rook wisten hier veel van en vrijwel zeker is de naam van De Vijfde Colonne ontstaan bij deze groep oude vrijwilligers al meer dan 10 jaar geleden. Een handgeschreven briefje van Ome Dirk , die Guus nog in zijn bezit had, geeft aan welke werkzaamheden al meer dan 10 jaar terug nodig waren bij BOL. Toen ontstond de Vijfde Colonne voor al dit werk achter de schermen, de linies of eigenlijk dus de lijnen van BOL. Gelukkig vindt alles nu zichtbaar plaats en zo zichtbaar dat we trots kunnen en mogen zijn op deze actieve groep mensen.

In de vorige Ientje Toe kwamen de mollen van BOL en “Endemol” weer even met hun kop boven het maaiveld uit. Dit bracht mij op het idee hun even te “bellen”. Ik krijg te horen dat ook zij een geheime Vijfde Colonne hebben waarmee zij via een omweg van de oude eigenaar van de BOLvelden – gemeente Langedijk – informatie krijgen over de voor hun geschikte molsgangen – toegangswegen – bij BOL. Ook weten zij inmiddels van wethouder Nieuwenhuizenof dat er al weer NIEUWE HUIZEN gebouwd gaan worden, ja ja ja, op de plek van de scheepswerf van Bak, Bijvoet. Die namen vertellen alweer genoeg over de geheime contacten die de “Vijfde Mollen Colonne” hebben achter de linie. 1 geheimpje , wat mij werd ingemold via de contactlijn is dat het wellicht mogelijk wordt om een colonne appartementen te mogen bouwen en bewonen aan de rand van het Bolterrein. Dit wordt dan specifiek toegestaan voor De Vijfde Colonne. Die hebben het verdiend……… De mollen bleven gewoon door elkaar doorpraten in de telefoon, dus die ging op de haak.

De Vijfde Colonne doet veel werk van maandag tot zaterdag en elke week. Schoonmaken, vuilnis ruimen, kleedkamers en reclameborden onderhouden, lijnen trekken, uitbreiden kantine en/of ook inrichten, tip top maken van kleedkamers, onderhoud velden en fietsenstalling en groen van de tuinen. Kantine vegen en elke maandagmorgen gezellig samen beginnen, maandelijks bespreken van alle plannen en werkzaamheden. Heel bijzonder is ook het sluiten en ontsluiten van kleedkamers door de week en op zaterdag voor trainingen en wedstrijden. Er ontbreekt vast nog wel iets, de lijst is lang. Topwerk dus. Klasse!

Dit voorjaar en deze zomer gaat BOL het eigen terrein en gras onderhouden en maaien. Want na bijna 68 jaar na de start in 1949 is BOL van BOL zelf en niet meer van de gemeente. Klasse Vijfde Colonne voor dit vele werk van jullie en ook met dank aan de helaas niet meer in leven zijnde OUDE Colonne. En aan al degenen die hier mede aan gewerkt en geholpen hebben. Sorry als ik iets of iemand niet bij name heb genoemd. Voor diegene is ook deze IENTJE TOE. PROOST OP BOL, DE VIJFDE COLONNE. ALLEMAAL BEDANKT. IENTJE TOE.

Amsie