Ientje toe

() • 138 weergaven

Wie oh wie????—– is de bol-mol.???? Januari 2017.

Het bolveld is van bol, alles weer in eigen handen…… of niet. Wat gebeurde er in 2007? Zie ná deze ientje toe, die van toen!

Ik werd gisteravond gebeld door moeder bolly “de mol”. Ze had via een molshoop op het bolveld  contact gehad met een bekend lid van bol. Ene amsie volgens haar. Mijn haar ging recht overeind staan. Bolly -de mol-. De vrouw van joop eindemol en de moeder van tim, tom en tam de pupillenmollen. Wat vertelde ze? Ze vertelde gehoord te hebben dat de bolvelden per 8 december 2016, getekend bij de notaris door voorzitter j.a. (van het jan arentsz) brandsma, na 68 jaar weer in handen waren van bol. Ze had inmiddels van de gemeente, van een wethouder die hierbij betrokken was toestemming gekregen om met haar man en kinderen, inmiddels pubers, terug te mogen keren naar de watergeul tussen het a en b veld. Dat is de plek waar uit zij in maart 2007 moesten vluchten voor de grote maaimachines van de gemeente langedijk en de prikstokken van jaap en dirk. Ze vertelde een inreisvergunning te hebben gekregen van het gemeentehuis voor het bolveld en verzoekt het bestuur van bol en de huidige prikkers of zij zich weer mogen vestigen vlakbij de sloot. Zij zullen  geen schade aanrichten aan de velden a b.
Ik vraag moeder bolly de mol om haar nummer- 01949- 66666- en leg de telefoon op de ouderwetse haak en begin te spitten.
In de oudste gegevens van bol in een oud groen koffertje kom ik wat kladjes tegen van maart 2007. Het waterpeil stond toen heel hoog omdat het pompstationnetje van de gemeente haperde. Er moest een nieuwe geul gegraven worden voor de afvoer. Moeder bolly de mol en vader-nu inmiddels opa endemol vluchtten  toen met hun kleine mollen en de net geboren johnny de mol de dijk op.
De broertjes tim tam en tom ontsnapten aan de grasprikkers o.l.v. ene mijnheer y-vangh. Zijn naam zei al genoeg. De heer yvangh wist ze te vangen en te verhuizen naar een veilig gebied, de dijk van de ringsloot. En nu??????????  Inmiddels zijn er enkele bekenden die wel willen helpen om ze weer terug te laten verhuizen naar hun veilige woonplek van voor 2007.
Ene meneer gootjes – die gezien zijn naam goed op de hoogte is van de bestaande mollengootjes, en ene mijnheer boeijer die ook de mollen bijzonder kan boeien , maar dan ook wel kan vastzetten op een voor hun veilige plaats. En dan is er ook nog een mijnheer vooys die gezien zijn naam ook van heel vroeger uit de napoleontijd komt en weet wat verhuizen is. En misschien kan ene mijnheer van gelder of kelder zoals moeder Bolly de mol zei, ook nog helpen om de mollen aan een veilige plaats te helpen.
Gezien het feit dat het niet meer vriest maar regent is dit misschien een goed moment. Oh ja , uiteraard moet dit wel in het bestuur besproken worden .
Voor zover bekend is er niemand die tromp of trump of stompie heet, dus de vergunning komt er wel. Waarschijnlijk.
Ik zal zodra ik het antwoord heb dit doorsturen via de geul tussen het a en b veld naar moeder/oma bollyde mol.

Proost ientje toe nog maar op de gerechtigheid van de asielzoekers onder het bolveld. Proost.

Amsie.

 

Ientje toe 2007

IENTJE TOE.

Wie is de mol?
Een dun straaltje water vult de doorgang van de gang die het A en B veld verbindt. Moeder Bolly, de mol, deinst terug en weet opeens dat het voorjaar is aangebroken. Te vroeg. Jaap en Dirk prikken met grote pennen gaten in het voetbalveld om het waterpeil te laten zakken.Moeder Bolly’s winterslaap is heftig onderbroken. Tim, Tom en Tam, de pupillenmollen houden zich gelukkig koest maar manlief Eindemol spuugt vuur. Al 40 jaar woont onze familie ondergronds op dit Bolcomplex. We hebben ons in de jaren 50 gemeld bij ene dokter Manjoero die nu een plantsoen heeft. Hij vond het goed dat wij ondergronds gingen in het zogeheten buitenland en heeft ons toen genaturaliseerd zoals dat heet. Maar elk jaar wordt het eerder voorjaar en elk jaar wordt het heter onder onze mollevoetjes. Moeder Bolly maakt Tim, Tom en Tam wakker en zegt tegen de kleine mollen haar snel te volgen. Na een afdaling van ca 2 meter en 4 gangen wordt het droger onder de voeten. De aarde warmt op en ook de voetbalaktiviteit. Jarenlang hebben de mollen het Bolveld juist niet gemold met hun molshopen maar steeds rekening gehouden met de voetbal. Maar elk jaar worden zij eerder verstoord in hun winterslaap. Het water loopt de spuigaten in en uit en moeder Bolly en vader Eindemol besluiten aktie te ondernemen. In de maand april roepen zij alle mollen uit de omgeving op om hun aktie te steunen. Wat gaan zij doen. De mollen maken molshopen op de middenstip van het A en het B veld. Daarna maken zij in diagonale lijnen om de vier meter een molshoop op het A en het B veld in de vorm van een kruis. Als het dan nog niet duidelijk is bij het bestuur dat de mollen met rust moeten worden gelaten dan gaat het hele terrein op de mollenschop. Alle langedijker mollen worden dan opgeroepen om het Bolveld te mollen . Het Bolveld wordt dan omgewoeld tot een Molveld en moeder Bolly verandert haar naam in moeder Molly en vader Eindemol in EindelBOl.
Er is slechts 1 persoon die voortijdig wordt ingelicht over het tijdstip van de aktie. Dat is ene Jaap Ivangh. Zijn naam zegt genoeg, de I staat voor Intelligent en de rest is duidelijk: Jaap Intelligent Vangh. Als hij besluit dat de prikakties op het A en B veld eindigen zal de mollenassociatie haar akties uitstellen en de molshopen weer vlakmaken, anders gezegd mollen.
Tim Tom en Tam zijn enthousiast over de akties van vader en moeder Bolly en Eindemol en rollen zich twee meter onder het B veld in een dikke modderlaag in slaap. Ene Ivangh slaapt die nacht slecht en besluit niet meer te prikken. Het regent pijpestelen en het veld blijft vlak. Geen lekkage bij de mollen. Wel hoop maar geen molshoop. Wie is de MOL?

De groeten van Ientje Toe.

A.S.